Programul meu pentru Primăria Sectorului 6 este axat pe educație, sănătate, infrastructură și comunitate

valentin florea foto campanie primarie

Angajamentul: un sector mai verde, mai sigur și mai conectat, unde fiecare voce contează

Pot spune, așa cum mulți dintre voi spuneți, că sunt una cu sectorul, cunosc toate problemele cu care ne confruntăm. În ultimii ani am mers mult pe străzile din sector și am stat de vorbă cu mulți dintre voi și așa am identificat, cu ajutorul vostru, nemulțumirile care ne întristează și ne îngreunează viața de zi cu zi.

Nemulțumirile sunt comune pentru majoritatea locuitorilor din sector, atât în cartierele mai dezvoltate, precum Drumul Taberei și Grozăvești, dar și în cartierele uitate de administrațiile postdecembriste, precum Militari, Ghencea, Giulești și Crângași. Merităm un sector puternic și curat, cu aspect european, de bun gust. Și totul poate fi realizat prin unificarea departamentelor într-o singură administrație municipală, în care să activeze 6 city manageri și un singur primar general.

Avem nevoie de debirocratizare, de eficientizare și optimizare, pentru o capitală sigură, prosperă, unificată, liberă și istorică.

15 Puncte pentru Schimbare

În calitate de candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), la Primăria Sectorului 6, conform viziunii mele și a echipei de specialiști de care m-am înconjurat, vă prezint cele 14 obiective pe care ne angajăm să le îndeplinim în următorii 8 ani

1. Medical

Sectorul nostru este singurul din București care nu beneficiază de existența unui spital pe raza sa administrativ-teritorială.

De curând, Consiliul General al Municipiului București, a aprobat o ‘’solicitare către Guvernul României în vederea adoptării unei Hotărâri pentru înființarea unui spital’’ pe Bulevardul Timișoara 101 A.

Am așteptat 34 de ani acest spital și nu avem niciun motiv să sperăm că Guvernul, în configurația actuală (PSD/PNL), va reuși să construiască spitalul mult dorit. Soluții: Alături de consiliul local vom demara construcția unui spital modern, dotat corespunzător, din fonduri proprii, dar majoritar din fonduri externe, atrase în acest scop.

Un spital construit de la 0 în București este o necesitate, în special că într-un astfel de spital, nu ar mai exista infecțiile intraspitalicești atât de nocive, care conduc de multe ori chiar la deces. Renovăm și construim centre medicale noi (policlinici, dispensare vechi), astfel că în fiecare cartier din sector (Drumul Taberei, Militari, Giulești, Crângași, Ghencea, Grozăvești) să existe asistență medicală necesară.

2. Termoficare

Termoficarea este o problemă majoră cu care se confruntă toți locuitorii municipiului București. Este cunoscut faptul că în ultimii 30 de ani, nicio administrație nu a investit suficient în rețeaua de termoficare a orașului, astfel că în prezent, pierderile de agent termic de la producător la beneficiarul final (adică noi), sunt imense.

Este de neconceput ca locuitorii sectorului 6 să nu aibă apă caldă și căldură, atâta timp cât pe raza sectorului 6 funcționează CET Grozăvești, CET Vest și CET Vest-Energo, adică mai mult de jumătate din producătorii de energie termică ai Bucureștiului.

Asta denotă faptul că deficiențele sunt la sistemul de transport secundar, care este alcătuit din aproximativ 600 de KM de rețea și circa 130 de puncte termice.

Soluția: Modernizarea a cel puțin 30 de puncte termice de pe raza administrativă a sectorului 6 (capetele de rețea), prin suplimentarea capacității de producere a agentului termic, prin instalarea de capacități modulare producătoare de energie termică. Cu un buget bine gestionat,

Primăria Sectorului 6 poate contribui substanțial la modernizarea sistemului primar de termoficare, care se află pe raza administrativ-teritorială a acestuia.

 

valentin florea

3. Reabilitare

În ultimii 4 ani, în sectorul 6, reabilitarea termică a blocurilor nu a constituit o prioritate pentru administrația actuală, dovadă clară fiind numărul de doar 31 de blocuri reabilitate, sectorul cu cel mai mic procent de reabilitare din București. Este necesar ca în mijlocul crizei economice în care ne aflăm, să avem plăți la întreținere cât mai mici posibil.

Mi-am propus ca în următorii 8 ani să reabilităm toate blocurile din sectorul 6, și este posibil, așa cum au făcut alte sectoare, putem să facem și noi! Soluția: Obținem fonduri europene nerambursabile ce vizează reabilitarea termică a clădirilor.

Montăm de asemenea în următorii 8 ani și panouri fotovoltaice pe fiecare clădire publică din sector.

Trebuie să eficientizăm și să optimizăm cheltuielile zilnice ale tuturor celor din sector.

4. Transport

Sectorul 6 adăpostește pe raza sa administrativ-teritorială 3 mari unități de exploatare ale STB-ului (Autobaza Militari, Depoul de tramvaie Militari și Depoul de troleibuze și autobuze hibrid Bujoreni), în care lucrează mii de oameni, majoritatea locuitori ai sectorului 6.

Din păcate, calea de rulare a tramvaielor ce traversează și deservesc sectorul nostru, cu excepția liniei 41, este grav deteriorată, fapt ce conduce la costuri suplimentare de întreținere și la micșorarea vitezei de deplasare a tramvaielor, cu efect imediat asupra confortului călătorilor și a calității transportului public.

Soluții:

 • Încheierea de protocoale de colaborare între Primăria Sectorului 6 și STB SA, cu aprobarea CGMB, în vederea preluării în administrare și în vederea modernizării și reabilitării a unor trasee de tramvai, pe raza sectorului 6.
 • Preluarea în administrarea Primăriei Sectorului 6, în vederea modernizării, adaposturile modulare ce deservesc stațiile de autobuz STB, de pe raza sectorului, inclusiv implementarea de sisteme de informare electronică a programul de transport al STB.
 • Finalizarea autobazei pentru care în anul 2019, STB SA a achiziționat un teren de circa 3 ha pe Calea Giulești. Lipsa de voință a făcut ca această necesitate să nu se înfăptuiască. În parteneriat cu STB SA, Primăria Sectorului 6 trebuie să se implice activ pentru atragerea de fonduri europene, pentru ca locuitorii sectorului să beneficieze de serviciile unei autobaze noi și moderne. Ar fi prima autobază nou construită după Revoluția din 1989.

5. Lifturi

Lansăm proiectul pentru schimbarea și modernizarea lifturilor din sectorul 6. Cele vechi sunt nesigure și ineficiente. Obiectivul este de a înlocui echipamentele depășite cu unele moderne și sigure, îmbunătățind calitatea vieții pentru locuitorii sectorului 6

Soluția:

Obținerea de fonduri europene nerambursabile. Cererile de finanțare vor fi depuse în perioada 30 ianuarie – 31 iulie 2025. Proiectul european cu fonduri nerambursabile vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice, dar și proiecte care vizează dotarea clădirilor cu sisteme de iluminat inteligent și modernizarea lifturilor.

6. Centru de Dezintoxicare

Înființăm un centru de dezintoxicare în sectorul 6, pentru a oferi o alternativă celor care se confruntă cu problema drogurilor. Le vom fi alături și îi vom ajuta cu reîntrearea în rândurile societății. Ce ghidăm acțiunile cu compasiune și omenie și mergem la HUB-uri, ne axăm pe sport, prieteni și educație și scăpăm de droguri, pentru că sufletele trebuie prețuite, nu sunt de vânzare! Soluții: • Înființarea sub autoritatea consiliului local de sector de noi centre de dezintoxicare, în care va fi angajat personal de specialitate, cu experiență în domeniu.

Acestea vor fi finanțate parțial de la bugetul local, parțial din fonduri externe atrase și chiar donații și sponsorizări de la persoane fizice și juridice implicate în lupta cu drogurile; • Poliția locală a sectorului 6 va colabora mai strâns cu Agenția Națională Antidrog și cu secțiile de Poliție din sector, în identificarea și neutralizarea traficanților și consumatorilor de droguri.

.

7. Turism pe Lacul Morii

Din fericire pentru noi, pentru locuitorii sectorului 6, există un loc, care amenajat și exploatat așa cum se cuvine, poate reprezenta un punct de atracție fără precedent în România. Acest loc se numește Lacul Morii. Cel mai mare lac din București (246 de ha) aflat la doar 6 km de centrul Capitalei.

Nicio administrație din București nu a folosit acest potențial, iar Lacul Morii, insula și împrejurimile au devenit locuri de-a dreptul periculoase. Soluția: Primăria Sectorului 6 are capacitatea de a derula un proiect amplu, care să prevadă reconfigurarea zonei cu restaurante, terase, cafenele, locuri de desfășurare a concertelor și spectacolelor în aer liber, amenajarea unor spații pentru practicarea de sporturi nautice, ambarcațiuni ușoare, bărci etc.

Promovând investițiile și capitalul românesc, consiliul local poate, în limitele legii, să prevadă o serie de facilități fiscale pentru firmele ce vor investi pentru ca Lacul și Insula Morii să devină principalul punct de atracție pentru turiștii din București.

8. Sprijinim Familia

“Un start pentru tineri” va oferi șansa tinerilor căsătoriți, cu domiciliul în sectorul 6 în ultimii 10 ani (minim unul dintre soți), să aibă șansa de a achiziționa o casă. Formatul va fi unul de tip ANL sau locuințe sociale dezvoltate de Primărie în parteneriat cu mediul privat. Dobânda va fi de 1-2%. Ne propunem construcția a cel puțin 500 de unități anual.

Cartierul Constantin Brâncuși a fost dat în folosință începând cu anul 2005. Întins pe 11,5 ha, condominiul dispune de 1680 de apartamente și 360 de unități locative cumpărate cu credit imobiliar. Așadar avem un precedent favorabil. Îmi doresc ca tinerii să rămână în țară, să fie susținuți de administrația locală, să muncească în sector, iar angajatorul român să aibă parte de resurse umane educate și specializate. Într-un final toate părțile implicate (primăria sectorului 6, tinerii și angajatorii) trebuie să fie mulțumite, beneficiind de un parteneriat echitabil.

9. Educație și Sport

 • HUB-uri pentru tineri de 200-500-1000-5000 de mp (pe terenuri neexploatate); • Susținerea artei urbane;
 • Condiții pentru practicarea activităților sportive în mod gratuit (promovarea sportului în aer liber, de tip Calisthenics, Skateboarding);
 • Jocuri interactive și meditații la diverse materii de învățământ în aer liber, socializare.

Adaptăm maidanul anilor 90 la nivelul anului 2024 pentru o alternativă sănătoasă, în defavoarea timpului petrecut în fața unui ecran, fie el al televizorului sau telefonului.

Scopul este să ajutăm copiii, adolescenții, tinerii și vârstnicii, să evităm boala secolului – depresia și să readucem printre noi, locuitorii acestui sector, relațiile de calitate interumane, socializarea reală.

Ne dorim să dezvoltăm un sector sănătos și educat!

10. Creșe și Grădinițe

Creșele și grădinițele au o importanță capitală. Promisiunile neonoartate de actuala administrație, dar și nepăsarea din ultimii 34 de ani, ne-au adus în fața unei situații înfiorătoare. Nu avem unde să lăsăm copiii, sunt doar 27 de școli gimnaziale, 31 de grădinițe și doar 6 creșe la o populație de 400.000 de locuitori. Sunt 1000 de copiii născuți anual în sectorul 6, de aceea este de o importanță deosebită construcția a cel puțin 2 creșe și 2 grădinițe pe an. De asemenea este importantă siguranța în școli, să evităm tragediile cotidiene dar să și eliminăm mediul drogurilor.

Soluția:

Construim creșe, grădinițe și școli în sector. Identificăm terenuri, construcții deja începute sau construim de la 0. Obținem bani europeni, alocăm bani din bugetul local sau devenim parteneri cu mediul privat.

11. Școala de Meserii

Pierdem tineri capabili și buni de muncă, tineri care își lasă familiile și tânjesc pe meleaguri străine după căldura căminului familial. Pe plan local putem să devenim o forță de specialiști în multiple domenii, dar și artiști ai meșteșugului, așa cum au fost și părinții și bunicii noștri. Oameni vrednici și de încredere! Este nevoie de electricieni, instalatori, tâmplari, tinichigii, vopsitori auto, mecanici, zidari, parchetari, faiantari și altele. Vom construi și vom gestiona o școală de arte și meserii, iar cei ce desfășoară activități economice în acest sens, vor avea parte de tineri bine școliți și instruiți.

12. Biserici și Muzeul Sfinților Închisorilor

În vremuri tulburi, fără direcții clare, cu sincope sufletești, depresii și boli noi apărute avem nevoie de Biserica lui Hristos. Avem la bază 4 piloni ce ne reprezintă: Credința, Familia, Libertatea și Națiunea. De aici am plecat și tot pe această cale mergem mai departe. Războiul nevăzut între neomarxiștii atei și creștini este departe de a fi terminat. Să ne rugăm pentru toți și să construim Biserici în toate zonele din sectorul 6, acolo unde s-au dezvoltat și/sau se dezvoltă condominii noi.

Construim un Muzeu dedicat Sfinților Închisorilor, o parte importantă din istoria țării noastre zdruncinate, care este necesară a fi cunoscută de publicul larg. Scopul este mărturisirea și evocarea faptelor de credință ce au ajutat zeci de mii de oameni de valoare și intelectuali să reziste în torturile temnițelor comuniste între anii 1945-1965. Acești oameni au fost torturați și mulți dintre ei omorâți, cei rămași în viață au rămas cu sechele profunde.

Un episod negru și rușinos pentru poporul român dar pe care trebuie să-l cunoaștem. În acele temnițe comuniste, mulți patimitori au devenit Sfinți. Soluție: Împreună cu Biserica Ortodoxă Română și Primăria Capitalei, Guvernul României și vecinii din sectorul 6, vom construi Biserici și Muzeul Sfinții Închisorilor.

13. Respect Seniorilor Noștri

Din punct de vedere statistic, locuitorii sectorului 6 sunt în proporție de 1/3 persoane în vârstă, foarte mulți chiar peste 70 de ani. Legislația din ce în ce mai încurcată, multitudinea de cereri și formulare cu care ne confruntăm pentru o simplă plată a unui impozit, lipsa abilităților digitale și a sistemelor informatice necesare, îi fac pe seniorii noștri din ce în ce mai neputincioși și vulnerabili în fața autorităților publice.

Un primar destoinic trebuie să vină în sprijinul lor și să-i ajute în mod corespunzător, ușurându-le viața.

Soluții:

 • Vom elabora un program pentru facilitarea comunicării reale cu cetățeanul, în timp rapid și cu efecte imediate.
 • Vom înființa, în cadrul administrației publice de sector, un departament care se va numi “TE AJUT”, în care funcționarii primăriei vor oferi sprijin, fără să încalce atribuțiile legale ale altor instituții, în probleme juridice, notariale, cadastru, carte funciară, taxe și impozite locale, plata energiei electrice și termice, etc.
 • Vom înființa, la nivelul Primăriei de sector, un Centru pentru Seniori organizat pe modelul Centrului pentru Seniori al Municipiului București, instituție publică desființată în mod abuziv de către administrația USR-PSD-PNL. Acest centru va organiza evenimente, excursii, activități culturale, artistice și sportive și va fi finanțat parțial de la bugetul local, dar și din donații și sponsorizări.

.

14. Comunitatea Înainte de Toate

Sub sloganul “Comunitatea Înainte de Toate”, dorim să aducem schimbări pozitive care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor al sectorului nostru.

Ne propunem să montăm rampe pentru accesibilitate la fiecare scară de bloc, oferind astfel sprijin esențial vecinilor noștri cu dizabilități.

În același timp, ne preocupăm de binele animalelor noastre și amenajăm mini parcuri special dedicate pentru căței, în care aceștia să se poată bucura de spații sigure și agreabile.

Recunoaștem eforturile și excelența în educație, motiv pentru care premiem olimpicii din sector și elevii cu rezultate de excepție între clasele 8 și 12, încurajându-i să continue să își dezvolte potențialul.

În sprijinul micilor antreprenori, propunem o inițiativă prin care aceștia să fie scutiți de impozitul local în primii doi ani de activitate, pentru a le facilita începutul în lumea afacerilor și pentru a stimula creșterea economică locală.

Pentru promovarea produselor autohtone și a sustenabilității economiei locale, ne propunem să construim o piață dedicată exclusiv produselor românești în zona ANL Brâncuși.

În plus, vom implementa o taxare echitabilă pentru comercianții din piețe privind parcarea, cu o taxă anuală de 500 de lei, oferindu-le astfel un cadru clar și predictibil pentru activitatea lor.

“Comunitatea Înainte de Toate” este devotată creării unui mediu în care fiecare locuitor să se simtă apreciat, inclus și sprijinit.

15. Parcări

Problema parcărilor NU a fost rezolvată în sectorul 6 prin atribuirea parcărilor de reședință pentru locatarii blocurilor. Câți au reușit să beneficieze de un astfel de loc de parcare? Eu nu! Și ce se întâmplă cu persoanele care se află în tranzit, în sector? Vom încuraja transportul în comun, lăsând prima bandă carosabilă liberă doar pentru mijloacele STB și construim sistemul de parcări PARK & RIDE în zone periferice ale sectorului, acolo unde situația o permite (ex. Str Preciziei, Valea Cascadelor).

Soluții:

 • Implementăm sistemul de parcări de tip japonez Carusel sau în sistem Klaus la noi în sector. Parcările trebuie asumate de administrația publică din sector și amplasate prin toate zonele unde se permite un astfel de mecanism (ex. Str Sibiu).
 • Parteneriat public-privat, superficie, colaborare cu instituții ale României în vederea unor proiecte majore pentru parcarea autoturismului la intrarea în capitală.