Cetățenii trebuie să participe activ la decizii

Sectorul unui oraș "așa și așa"

Fiecare edil care ajunge în funcție pare să se declare mulțumit de realizările sale, chiar dacă motivele de satisfacție par să se împuțineze. Recent, a venit rândul lui Nicușor Dan să-și laude administrația, despre care se poate spune, fără o analiză profundă, că nu depășește stadiul de dezastru. Cu un ton emfatic, ne sunt prezentate realizările: spații verzi amenajate, soluționarea litigiilor primăriei, rezolvarea problemelor structurale, achiziția de tramvaie, autobuze și troleibuze noi, precum și implementarea unui sistem de semaforizare inteligent ce va cuprinde 800 de intersecții monitorizate de un server central. Se promite chiar și un tren metropolitan. Toate acestea sună promițător, dacă nu am fi conștienți de realitatea din teren.

În sectorul 6, realitatea este diferită. Infrastructura de transport promisă nu a fost realizată, iar mobilitatea urbană rămâne un vis îndepărtat. Promisiunile de parcări mari, cum ar fi cea din Militari la intrarea de pe A1, au fost uitate. Reducerea poluării nu poate fi atinsă fără rezolvarea problemelor de transport. În privința termoizolării clădirilor, progresul este nesemnificativ. Despre spații verzi, deși există un interes pentru peisagistica naturală, mai cost-eficientă și cu potențial de a crea oaze verzi în locuri neașteptate, inițiativele participative lipsesc, iar grădinile blocurilor sunt neglijate.

Am prezentat această situație nu doar pentru a critica, ci și pentru a sugera că există soluții. Proiectul nostru pentru sector este ambițios, dorind să stimuleze cetățenii să participe activ la îmbunătățirea mediului lor de viață. Credem în puterea exemplului, nu în cea a amenzilor; în educație prin iubire, nu prin frică.

Dragi edili, aveți la dispoziție încă doi ani pentru a lăsa în urmă ceva valoros, ceva ce va fi privit cu admirație pentru modestia și dăruirea voastră. Ne-am săturat de proiecte utopice și de promisiuni neîndeplinite. Este timpul pentru acțiune concretă și pentru dialog deschis cu cetățenii.