Diviziunea Toxică: Conducători vs. Supuși în Peisajul Politic al PMB

Constatările recente de la Primăria Municipiului București (PMB) arată o realitate preocupantă: obținerea unei poziții în cadrul statului pare să șteargă orice urmă de empatie și compasiune față de cetățenii care, prin votul lor, au contribuit la accederea în aceste poziții de autoritate. Comportamentul deplorabil al unor astfel de figuri, care decid asupra destinelor noastre, subliniază o diviziune alarmantă între „cei de sus” și „ceilalți”, între conducători și supuși.

Această separare nu este doar o dovadă de cinism, ci și o contradicție flagrantă cu principiile fundamentale ale unui stat de drept, în care puterea derivă din consensul guvernaților și este exercitată în serviciul lor. O astfel de mentalitate elitistă ignoră un adevăr fundamental: statul este format din oameni, și nu invers.

Este esențial să ne reamintim că responsabilitatea liderilor este de a servi comunitatea care i-a investit cu încrederea sa, nu de a se detașa de problemele și nevoile ei. Această distanțare, însoțită de o atitudine de superioritate și nepăsare, subminează încrederea publică în instituțiile statului și erodează baza democratică a societății.

Reconectarea cu realitățile și aspirațiile cetățenilor, precum și reafirmarea unui angajament autentic față de valorile empatiei, respectului reciproc și responsabilității ar trebui să fie imperative pentru orice guvernare care aspiră la integritate și eficacitate. Este momentul pentru o schimbare de perspectivă, pentru a restabili încrederea în relația dintre cetățeni și cei aleși să îi reprezinte.